HDCVI video nadzor

 

HDCVI (High Definition Composite Video Interface) je tehnologija
nove generacije koju je razvila kompanija Dahua Technology. Ovaj sistem velikom brzinom menja svet video nadzora i pruža neuporedivo viši kvalitet slike. Zahvaljujući veoma povoljnoj ceni ovi sistemi vrlo brzo menjaju postojeće analogne sisteme i uskoro će biti dominantni na tržištu video nadzora visoke rezolucije. Instalacija novih HDCVI sistema video nadzora, odnosno zamena postojećih analognih sistema HDCVI tehnologijom je u mnogome pojednostavljena jer se za prenos signala koristi već postojeća koaksijalna instalacija.

Analogni sistemi zasnovani na koaksijalnim instalacijama, još uvek dominiraju tržištem video nadzora.

Pretpostavlja se da je oko 400 miliona analognih kamera na svetskom tržištu u upotrebi. Zahtevi za visokom rezolucijom od strane krajnih korisnika su sve češći, međutim potreba za zamenom kablova za FULL HD sistem može rezultovati veće troškove. Bez potrebe za novim kablovima, HDCVI je jedina opcija za nadogradnju postojećeg analognog sistema video nadzora standardne rezolucije na sistem visoke rezolucije, usput nudeći mnogobrojne pogodnosti i dodatke uz niže ukupne troškove.

Jednom rečju HDCVI je industrijski proboj, revolucionarna tehnologija koja nudi megapikselni kvalitet slike pri prenosu na većoj udaljenosti uz prednost lake instalacije.

Vrsta Analogni HD-SDI IP HD-CVI
Rezolucija D1, 960H 720p, 1080p 720p, 1080p, 5M itd. 720p, 1080p
Vrsta kabla Koaksijalni Koaksijalni Mrežni Koaksijalni
UTP Podržan Nije podržan Nije podržan Podržan
Kašnjenje Bez kašnjenja Bez kašnjenja do 300 milisekundi Bez kašnjenja
Kvalitet Standardni Visok kvalitet Promenljiv kvalitet Visok kvalitet
Dužina kabla do 300 metara do 100 metara do 100 metara od 300 do 700 metara
Transmisija Video signal Video i audio signal Video, audio i podaci Video, audio i podaci
Instalacija Laka Laka Kompleksna Laka
Anti-interference Jake Slabe Jake Jake
Cena Niska Visoka Visoka Niska

 

Glavne karakteristike

HDCVI standard podržava emitovanje u dve rezolucije: HD (1280x720 odnosno 720p) i FULL HD (1920x1080 odnosno 1080p). Takođe, podržane su i brzine od 25, 30, 50 i 60 frejmova po sekundi i to u sledećim rezolucijama:

Rezolucija Broj frejmova
1280x720 (720p) 25 frejmova po sekundi
1280x720 (720p) 30 frejmova po sekundi
1280x720 (720p) 50 frejmova po sekundi
1280x720 (720p) 60 frejmova po sekundi
1920x1080 (1080p) 25 frejmova po sekundi
1920x1080 (1080p) 30 frejmova po sekundi

 

HDCVI tehnologija omogućava prenos signala u FULL HD rezoluciji putem koaksijalne instalacije, tako da se sam proces instalacije ne razlikuje od instalacije standardnih analognih sistema video nadzora. Šta više, zamena postojećih analognih sistema je jednostavna odnosno potrebno je zameniti postojeće analogne snimače i kamere novom HDCVI tehnologijom, čime se dobija FULL HD megapikselni kvalitet slike.

S obzirom na činjenicu da se prenos vrši preko koaksijalnog kabla, HDCVI obezbeđuje pouzdan prenos na većim razdaljinama bez upotrebe dodatnih pojačavača. Prenos podataka na 700 metara preko koaksijalnog kabla se može realizovati u zavisnosti od izabranog kabla. U poređenju sa HD-SDI sistemima, HDCVI pokazuje izrazitu prednost. Kablovski prenos preko HD-SDI doseže najviše 100 metara, dok HDCVI može ostvariti razdaljinu i do 700 metara koristeći RG6 kabl koji sadrži nisku stopu distorzije signala.

 

Tri signala (video, audio i ptz kontrola) se prenose preko jednog kabla, tako da ovo rešenje dodatno pojednostavljuje kabliranje usput omogućavajući gladak prenos svih signala. Takođe, HDCVI signal se može prenositi i putem UTP kabla, ali se tada razdaljina smanjuje.

 

U odnosu na HD-SDI tehnologiju koja funkcioniše na jako visokim frekvencijama, nova HDCVI tehnologija koristi za prenos signala frekvencije ispod 50 megaherca. Zahvaljujući ovome HDCVI sistemi video nadzora poseduju povećanu otpornost na interference kojima su dosadašnji analogni sistemi video nadzora bili podložni. Na velikim dužinama prenosa, HDCVI nema nikakvo kašnjenje prilikom prenosa video signala tako da pruža odlične performanse u realnom vremenu i ne zahteva kompresiju, što znači da uspešno održava visok kvalitet slike.

Tehničke specifikacije


- FULL HD video format 1080p (1920×1080) & 720p (1280×720)
- Analogna modulacija, nekompresovani signal bez smetnji
- Prenos preko koaksijalnog kabla, pouzdan i bez kašnjenja od tačke do tačke
- Automatska kompenzacija i prenos na velikim razdaljinama do 700 metara
- HDCVI objedinjuje video, audio i PTZ signale, i prenosi ih preko jednog koaksijalnog kabla.
- Dvosmerni prenos podataka

Prednosti

- Jeftina i jednostavna nadogradnja na FULL HD sistem nove generacije.
- Megapikselni nekompresovani kvalitet slike u rezolucijama 1080p (1920×1080) & 720p (1280×720)
- Video transmisija velikog dometa bez kašnjenja, bez potrebe za pojačavačima i dodatnom opremom.
- Veoma otporan na smetnje, jako dobro zaštićen. Konstantan prenos signala i prikaz bez problema kao što je opadanje broja frejmova.
- Sistem otvorene HD analogne transmisije uspostavlja i razvija industrijski lanac napravljen da unapredi tehničke standarde.

Tribrid

Kod HDCVI tehnologije se prvi put pominje termin Tribrid. Do sada smo imali takozvane hibrid sisteme koji su mogli intergrisati analogne sisteme video nadzora i IP sisteme video nadzora. Tribrid uređaj predstavlja snimač nove generacije, sa jakim hardverom, koji objedinjuje sve dosadašnje tehnologije sa najnovijom HDCVI tehnologijom, tako da je u mogućnosti da prikaže, snimi i reprodukuje signal sa standardnih analognih kamera, IP kamera, kao i sa najnovijih HDCVI kamera.

Ovaj uređaj u mnogome olakšava nadogradnju postojećih sistema video nadzora i prelaz na novu tehnologiju, istovremeno zadržavajući postojeće kamere i uz najmanja novčana ulaganja.

 

- 8 + 8 kanala (gde prvih 8 kanala može biti kombinacija analognih i HDCVI kamera, dok je drugih 8 kanala rezervisano sa IP kamere)

- 16 + 16 kanala (gde prvih 16 kanala može biti kombinacija analognih i HDCVI kamera, dok je drugih 16 kanala rezervisano za IP kamere).

Hibrid

Termin hibrid se u sistemima video nadzora pominje kada uređaj za snimanje podržava priključenje, nadzor i snimanje različitih tehnologija sistema za video nadzor. Kod HDCVI tehnologije pojam hibrid označava mogućnost snimača da snima kako HDCVI tako i IP kamere. U odnosu od serije i modela snimača, broj IP kamera koje se mogu priključiti na snimač varira od jedne do osam IP kamera. Rezolucija IP kamera je takođe važan faktor, pa i to treba uzeti u obzir kada pravite svoj novi hibridni sistem ili nadograđujete postojeću instalaciju. Ukoliko želite da koristite ovu opciju, dovoljno je da u svom snimaču odaberete režim rada. Snimač će Vam već ponuditi u kojim kombinacijama sve može da funkcioniše, a Vaše je da samo jednostavnim klikom iz liste ponuđenih opcija odaberete željeni način rada. Nakon izbora, snimač će se restartovati i pripremiti sve što je potrebno za priključenje IP kamera. Dodavanje IP kamera se vrši iz glavnog menija, izborom opcije Remote Device nakon čega ćete na ekranu dobiti prozor sa dostupnim IP kamerama u svojoj lokalnoj mreži.

P2P (eng. Peer To Peer)

Dahua u svoje snimače nove generacije ugrađuje i takozvanu P2P funkciju, koja u mnogome olakšava povezivanje mrežnih snimača na internet. Do sada je bilo potrebno obezbediti niz parametara kako bi se slika dobila na primer na mobilnom telefonu: preusmeriti portove na ruteru, obezbediti javnu IP adresu, registrovati DDNS domen ukoliko statička IP adresa nije dostupna itd. Od sada, umrežavanje je nikad lakše. Dovoljno je samo aktivirati P2P funkciju na snimaču, skenirati mobilnim telefonom QR kod, uneti korisničko ime i lozinku i to je to, slika se pojavljuje na telefonu.

Pregled putem računara se može ostvariti na dva načina: ili korišćenjem web pretraživača ili korišćenjem najnovije verzije aplikacije Smart PSS. I kod jednog i kod drugog načina pristupa, potrebna su tri parametra, a to su serijski broj uređaja, korisničko ime i lozinka, odnosno isti parametri kao kod pristupa mobilnim telefonom. Neke osobine možete pogledati na sledećoj slici.

 

Powered by Secam CCTV
SECAMCCTV Corporation DOO © 2016
  Google+
Listamo se na portaluShopMania u kategoriji Elektronika